De kinderen drommen om het bureau van Tewin van Pelt die laat zien ‘waar de bootjes varen’. Hij wijst aan dat op de vrachtbrieven staat waar de containers vandaan komen en legt uit hoe de containers verzegeld worden. “Als dat zegel verbroken is, kan het zijn dat er iets in de lading zit dat we niet hebben besteld.” Of er ook weleens van die enge bananenspinnen in de container zitten? “Nee, we importeren geen bananen”, antwoordt Inez van den Heuvel.
Inez gaf de kinderen een kijkje achter de schermen in het bedrijf waarin ze zelf opgroeide. “Erg leuk om te laten zien hoe iets tot stand komt en om hen te laten raden waar de producten vandaan komen. Het is interessant om door de ogen van deze kinderen naar ons bedrijf te kijken”, vertelt ze. Een van de kinderen geeft toe dat er tijdens de rondleiding een wereld voor hem openging. “Ik dacht altijd: plukken, verpakken en in de supermarkt. Ik wist niet dat dit er allemaal bij hoorde.”
De kinderen gaan niet met lege handen naar huis, en ook niet met lege magen. Henk Lubbers laat hen kennismaken met de kaki, die volgens de een smaakt naar wortel en volgens de ander iets wegheeft van zoete aardappel. In een koelcel vol ananassen snijdt Armand Vorstenbosch een paar exemplaren aan stukken voor een proeverij. De kroon van de ananas gaat mee naar huis om zelf een ananas te kunnen kweken.
Het World Food Festival vormde de aanleiding voor het bezoekje van de scholieren aan Hillfresh. Het is de eerste keer dat de groenten- en fruitsector in deze vorm in beeld werd gebracht. “Twee jaar geleden organiseerden we een World Food Day. Dit jaar hebben we hard ingezet op educatie met de bliksemstages op de vrijdag”, vertelt Annick Beukers van World Food Festival. De excursies in de Hoekse Waard op zaterdag en zondag en de markt op de Binnenrotte op zondag waren voor regulier publiek. “Het doel van het festival is om zoveel mogelijk mensen uit Rotterdam en omgeving te laten zien dat er in hun regio voedsel wordt geproduceerd en gedistribueerd. Daarbij zijn educatie, innovatie en werkgelegenheid belangrijke pijlers.”
Het WFF is een initiatief van de gemeente Rotterdam (Rotterdam Food Cluster) in samenwerking met de gemeente Westland, de gemeente Hoeksche Waard, de gemeente Barendrecht, Rotterdam Circulair, Glastuinbouw Nederland, LTO Noord, de Markthal en de Rabobank. Het evenement is een samenwerking tussen de verschillende gemeenten, sectororganisaties en andere partners.